Vloggen is ontzettend populair en iedereen kan het. Jij ook! Maar hoe word je nu een grote vlogger of YouTuber? Hoe val je op in die grote massa aan creators? Waar begin je, wat heb je nodig, en hoe zorg je dat jouw video’s veel bekeken worden? In deze guide neem ik, Siem, jou mee in de wereld van vloggers en YouTubers. Ik geef je de nodige tips om ‘groot’ te worden op YouTube, of dat nu is met jouw vlogs of met andere content. Zo heb ik onder andere de 4 P’s voor jou: vier belangrijke stappen voor een succesvol kanaal.
Vlogger?
Ik loop door een grote gele supermarkt, waarvan de slogan begint met ‘Hallo’. Ja, weet je welke supermarktketen ik bedoel? Nee, niet de kruidvat. Hoe dan ook, terwijl ik langs een oude dame probeer te glippen, die het gangpad volledig blokkeert, hoor ik achter mij een jongen roepen: “Siem! Jij bent toch die vlogger?!”. Natuurlijk ben ik vereerd dat ik word herkend, maar tegelijkertijd denk ik: “Vlogger? Sinds wanneer ben ik een vlogger?”.. Nog altijd is ‘vloggen’ een wat verwarrend begrip, zeker voor de ouderen (lees: boomers) onder ons. Als een soort wandelende Wikipediapagina zal ik het begrip ‘vloggen’ proberen toe te lichten:
Vloggen is het nieuwe bloggen. In plaats van teksten schrijven, kan je de kijker visueel meenemen in jouw wereld. Je geeft een persoonlijk kijkje in jouw leven. Een vlog kan dan ook het beste worden beschreven als ‘een video blog’ of ‘een visueel dagboek’. Vloggen is ontzettend populair geworden, zeker onder de jongere doelgroep. Onder meer door grote voorbeelden op YouTube als Enzo Knol. Om een ander voorbeeld te noemen: Dylan Haegens. En om meteen met de deur in huis te vallen: dat is geen vlogger! Dylan Haegens zou je het beste kunnen beschrijven met ‘YouTuber’. Of met een term waar ik zelf een hekel aan heb: influencer. Daar een andere keer meer over. Of gewoon helemaal niet..
Het verschil tussen een vlogger en YouTuber
Hoe dan ook, het verschil zit hem in de content. Als vlogger neem je de camera mee op pad. Met jouw mobiel of compactcamera film je, vaak uit de hand, alles wat je meemaakt. Je praat tegen de kijkers, of nou ja, tegen de camera, en geeft de video een persoonlijke lading. Het is eigenlijk een vorm van reality tv, waar zo min mogelijk enscenering aan te pas komt. In tegenstelling tot video’s van bijvoorbeeld Dylan Haegens, gaat er geen preproductie aan vooraf. Denk aan scenarioschrijven en het regelen van cast en locaties. Is vloggen dan per definitie makkelijker? Zeker niet! Er gaat minder denkwerk en voorbereiding aan vooraf en ook de productiefase is een stuk eenvoudiger. Maar het maken van een leuke, interessante vlog is een vak apart.
Niet alleen door voorbeelden, maar vooral ook door de ontwikkelingen in techniek is vloggen en ‘YouTuben’ zo populair geworden. Tegenwoordig heeft iedereen beschikking over een camera: de smartphone. Het maken van video’s is laagdrempelig geworden. Je hoeft geen ontzettend grote en dure camera te hebben om mooie content te kunnen maken. Door bedrijven als Ulanzi zijn de mogelijkheden van videografie met de smartphone oneindig geworden. Iedereen, van beginner en hobbyist tot professional, kan ‘professionele’ content produceren. En op een platform als YouTube kan die content vervolgens gratis gedistribueerd worden. We zijn ons eigen omroepstation geworden en hebben grote artistieke vrijheid. Er is geen televisiebaas die ons vertelt dat ons idee niet leuk genoeg is. Dat is precies waarom YouTube zo’n succes is. Iedereen, van jong tot oud, kan de kijkers bereiken met eigen, creatieve content. Kijk bijvoorbeeld naar de video hieronder van Opa Gerrit, een echte hit op TikTok en Youtube.
Dit is natuurlijk hartstikke mooi, maar brengt wel meteen een uitdaging met zich mee. Iedereen kan vloggen en op ieder moment de markt toetreden. Het aanbod op platforms als YouTube is dan ook massaal. Het totaal aantal Nederlandse YouTube- gebruikers is eind vorig jaar toegenomen tot 9,1 miljoen. Van deze gebruikers zit maar liefst 2,8 miljoen dagelijks op YouTube. Het aantal gebruikers blijft groeien, met name onder de jongeren. Het aantal Nederlandse kanalen is volgens YouTube Kanalenzoeker op dit moment ruim 57.000. YouTube is na Google dan ook de grootste online zoekmachine ter wereld. Hoe ga jij als (beginnende) vlogger opvallen in de massa aan videomakers? Kun je nu nog wel groot worden op een platform als YouTube? Hoe bereik je jouw doelgroep? En misschien wel het allerbelangrijkste: Waarom zouden mensen naar jou moeten kijken, en niet naar een andere vlogger? Lastige vragen, waar je zeker over na moet denken. Voordat ik je help om deze vragen te beantwoorden en je tips geef om groot te worden op YouTube, moeten we bij het begin beginnen. Immers kunnen we niet beginnen bij het einde..
Vloggen: wat heb je nodig?
Vanzelfsprekend heb je een camera nodig. Dit kan een compactcamera zijn, maar ook de camera van jouw smartphone! Ik film zelf met de Canon EOS 200D. Een heerlijke spiegelreflexcamera met auto-focus en een draaibaar beeldscherm, zodat ik mezelf kan zien. Overigens is het dan wel belangrijk om in de lens te blijven kijken en niet naar mezelf op het schermpje, hoe leuk dat ook is. Verder heb ik een statief, een richtmicrofoon, een studiomicrofoon, een set softbox lampen en een green screen. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat je goed te zien én te verstaan bent. Zoals ik altijd heb geleerd: audio is minstens zo belangrijk als het beeld. Het belang van audio wordt eigenlijk vaak vergeten. Als in een video gepraat wordt, maar het is niet te verstaan, kunnen we er haast niet naar kijken. Andersom, kunnen we zonder beeld nog het nodige meekrijgen. Niet voor niets zijn podcasts zo populair! Een microfoon is dus zeker geen overbodige luxe. Als je gaat filmen of vloggen met je smartphone, zorg dan ook voor een statief of selfiestick. Ideaal is een statief en selfiestick in één. Zo kan je stabiele beelden maken uit de hand én van een afstand. Wanneer je van plan bent om niet alleen buiten te vloggen, maar ook binnen content op te nemen, wil je zorgen voor goede belichting. Een populaire term binnen de belichting is driepuntsbelichting, een techniek met drie lichtbronnen: key-, fill- en backlight. Dit houdt simpel gezegd in dat je een lamp voor je, achter je, en naast je plaatst. Zo ben je goed belicht, maar kom je ook los van de achtergrond. Als jouw kamer een raam heeft, kan je deze goed gebruiken als keylight: het hoofdlicht van voren.
De ultieme set voor vloggers en YouTubers
Ben je op zoek naar apparatuur om jouw video’s of vlogs te maken? Of wil je jouw content naar een hoger niveau brengen? Het merk Ulanzi heeft een groot assortiment aan producten waarmee je professionele content kan maken. En dat met jouw smartphone! Een aanrader is bijvoorbeeld de Ulanzi vlog kit. Je hebt meteen alles wat je nodig hebt. De set bestaat uit een statief, een telefoonhouder en een microfoon. De telefoonhouder bevestig je gemakkelijk op de statief, waardoor je uit de hand én van een afstand kan filmen.
We hebben het licht al even behandeld, maar hoe zet je de camera neer? Of hoe houd je de camera vast? In het geval van vloggen film je jezelf uit de hand. Vaak ligt het shot iets boven ooghoogte. Wat ik vaak zie gebeuren, is dat vloggers zichzelf te allen tijde centraal zetten in het shot. Ik ben van mening dat je hier het beste in kan afwisselen. Geef de omgeving en anderen in de video ook ruimte. Je hoeft niet altijd het ‘hoofdonderwerp’ te zijn. Daarnaast is het leuk om niet alleen jezelf te filmen, maar ook te filmen vanuit jouw oogpunt. Dit heet een ‘point-of-view’. Film in plaats van jezelf juist eens de dingen die jij ziet. Je kan erbij praten, maar je kan ook tijdens de montage een voice-over inspreken. Ik vind het zelf fijn om altijd shots van de omgeving te maken. Zowel wide als close, waar ik zo op terugkom. Deze shots kan ik dan gebruiken als B-roll: materiaal dat je gebruikt om te combineren met je hoofdshots. Ik gebruik het vaak om scenewisselingen te overbruggen en knipjes minder opvallend te maken. Het is minder van toepassing bij vloggen, maar bij de meeste video’s wil je wisselen in camera-afstand en standpunt. Je kan bijvoorbeeld wisselen tussen een mediumshot en een close-up. Zelf doe ik dit voornamelijk in de montage. Ik monteer veel zooms in de video’s: vanuit een medium zoomt het shot in tot een close. Of andersom. Binnen de filmindustrie onderscheiden we een aantal camerashots, van grote afstand tot aan dichtbij genomen:
Groot totaal: een totaaloverzicht van afstand genomen. Je ziet de locatie, maar bijvoorbeeld geen gezichtsuitdrukking.
Totaal: de locatie wordt gedetailleerder. Er is nog steeds afstand, maar minder als bij groot totaal.
Two / three shot: shot van twee of drie personen in beeld.
Medium shot: een persoon van middel tot en met hoofd in beeld.
Head and shoulders: een persoon van schouders tot en met hoofd in beeld.
Close-up: enkel het hoofd is in beeld: emoties en gezichtsuitdrukkingen zijn dus goed zichtbaar. Je kan ook een close-up maken van een voorwerp: het voorwerp breng je geïsoleerd van de omgeving in beeld. Details zijn goed zichtbaar.
Extreme close-up: deze variant van de close-up is nog even een stapje dichterbij. Je brengt een enkel detail in beeld.
De 4 P’s voor een succesvol kanaal
Je hebt inmiddels een camera, de audio is goed te verstaan en de belichting is goed. Jouw avontuur kan gaan beginnen! Maar voordat we het gaan hebben over views genereren op YouTube, heb ik voor jou mijn zelfbedachte 4 P’s. Vier ontzettend belangrijke punten voor een succesvol kanaal:
Persoonlijkheid. Er zijn ontzettend veel vloggers, YouTubers en influencers. Als je wil opvallen, is het belangrijk dat je geen typetje gaat naspelen. Er is al een Enzo Knol. Er is al een Dylan Haegens en er is al een OnneDi. Wij willen jou zien! Iedere succesvolle YouTuber heeft een eigen identiteit. Kijkers volgen je wellicht nog eerder vanwege een leuke persoonlijkheid dan vanwege de content die je maakt. Het is belangrijk dat jij jezelf laat zien en persoonlijkheid toevoegt aan je video’s. Zeker als je gaat vloggen! Je neemt de kijker immers mee in jouw persoonlijke wereld. Overigens is het wel belangrijk dat je een grens stelt voor jezelf. We willen veel van je zien, maar je wc-behoeften hoeven niet per se in beeld.
Plezier. Wanneer jij plezier hebt, heeft de kijker dat ook. Het is ontzettend belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Dit gaat gepaard met jezelf zijn. Als je jezelf anders voordoet, gaat dit op den duur moeilijk worden. Heb plezier in het maken van content en sta achter de dingen die je maakt. Het succes komt dan vanzelf! Kijkers zien het als jij plezier hebt en tijd en moeite stopt in je video’s. Dat waarderen ze! En ik ook.
Porter’s focusstrategie. Waar ik zelf de ‘fout’ mee in ben gegaan, is specialisatie, of in mijn geval parallellisatie. Ik vind ontzettend veel leuk, waardoor ik zeer uiteenlopende content op mijn kanaal heb geplaatst voor verschillende doelgroepen. De focusstrategie van Porter stelt dat je opzoek moet gaan naar een nichemarkt. Kies een soort content, een bepaald thema en een specifieke doelgroep. Denk aan reisvlogs voor studenten die de wereld willen zien, Wie is de Mol? video’s voor molloten of herkenbare sketches voor jongeren. Je spreekt dan de kijkers aan die geïnteresseerd zijn en jou graag blijven volgen. Ze weten wat ze van jou kunnen verwachten.
Presentatie. Het wordt vaak vergeten, maar presentatie skills zijn ontzettend belangrijk. Of je nu voor een groep mensen staat of in je slaapkamer een video opneemt, je wil mensen entertainen, overtuigen en informatie overbrengen. De kijker moet een band met jou kunnen opbouwen en het is dan ook belangrijk dat jij jezelf kan verkopen. Probeer te allen tijde wel jezelf te zijn. Natuurlijk mag je jouw positieve eigenschappen uitvergroten, maar het is fijn als je dicht bij jezelf kan blijven. Wat voor video je ook maakt, je zal in de meeste gevallen veel aan het praten zijn. Stemgebruik en intonatie zijn dus ontzettend belangrijk. Een aantal tips:
Let op je spreektempo. Praat niet te snel, aangezien de kijker je moet kunnen volgen. Je wil echter ook niet te langzaam praten. Dat kan immers saai worden.
Wissel af in volume. Belangrijke stukken kan je bovendien meer benadrukken.
Maak gebruik van pauzes. Zeker bij informatieoverdracht heeft de kijker af en toe rust nodig.
Je wil dat de kijker geboeid blijft kijken, dus is non-verbale combinatie ontzettend belangrijk. Jouw stemgebruik en lichaamshouding moeten overeenkomen.
De grootste Nederlandstalige YouTube kanalen
Voordat we verder gaan, is het wel interessant om te zien wie de grootste YouTubers zijn en wat voor soort content ze maken. Wat valt je op aan deze lijst?
Enzo Knol
Enzo Knol – 2,7 miljoen abonnees – Vlogs en gaming
StukTV – 2,5 miljoen abonnees – Opdrachten en series
Dylan Haegens – 1,9 miljoen abonnees – Sketches en series
TopNotch – 1,7 miljoen abonnees – Muziek en videoclips
MeisjeDjamila – 1,4 miljoen abonnees – Praatvideo’s
Kalvijn – 1,4 miljoen abonnees – Praatvideo’s en series
Milan Knol 1,4 miljoen abonnees – Gaming en reactievideo’s
Gio 1,3 – miljoen abonnees – Vlogs
GameMeneer – 1,2 miljoen abonnees – Gamingvideo’s
Drugslab – 1,1 miljoen abonnees – Educatief
Mij valt op dat de YouTubers een duidelijke keuze hebben gemaakt voor de soort content. Heel makkelijk gezegd is het een keuze tussen kwaliteit en kwantiteit. Dat wil niet zeggen dat een gamingvideo of reactievideo geen kwaliteit is, maar dat het voornaamste doel ligt op veel kunnen uploaden. Er gaat aan een gamingvideo geen grote preproductie vooraf, waardoor het mogelijk is om meerdere video’s per week te uploaden. Het valt mij tot slot op dat de verhouding tussen kwaliteit en kwantiteit redelijk verdeeld is in deze top tien. Het één is niet beter dan het ander. Probeer een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit te vinden.
Wat willen mensen zien?
Een overeenkomst tussen de grootste YouTube kanalen is dat de video’s vrij lang zijn. Onder de kijkers is immers vooral vraag naar langere video’s, tussen de acht en vijftien minuten. Tegenwoordig is het aantal views op een video immers geen indicatie meer voor de kwaliteit en dus een hoge ranking, maar gaat het om de kijktijd. Hoe langer een video bekeken wordt, hoe beter deze wordt aanbevolen. En dus heeft de laatste jaren een duidelijke toename in de lengte van video’s plaatsgevonden. En natuurlijk ook omdat er pas vanaf acht minuten, voorheen tien minuten, advertenties tussen de video’s geplaatst kunnen worden. Ja, het gaat ook in deze branche om knaken. De gemiddelde lengte steeg van drie minuten in 2010 naar bijna vijftien minuten in 2018. Het aanbod aan vlogs en gamingvideo’s is groot, maar tegelijkertijd is er grote behoefte aan kwalitatieve producties. Denk aan een StukTV en Dylan Haegens. Mede door toetreden van televisiezenders en omroepen verschuift YouTube steeds meer van een platform waar laagdrempelig content gemaakt kan worden naar een platform met professionele makers en televisiestations. Adverteerders gaan hier een nog grotere rol spelen. Het is overigens niet vreemd dat omroepen steeds meer actief worden op YouTube, aangezien de jongere doelgroep hier te bereiken is. Net als op een platform als TikTok. Wij jongeren, ja ik reken mezelf nog tot de jongeren, kijken weinig reguliere televisie meer.
Het monteren van jouw video
Je hebt inmiddels een leuke, persoonlijke vlog of een originele video opgenomen. De productiefase is voorbij en de postproductie kan beginnen: de video moet gemonteerd worden. Tijdens het editen komt je video echt tot leven. In deze fase ga je de werkelijkheid manipuleren. Stukjes die niet goed gingen, versprekingen en saaie stukken, kan je gewoon wegknippen. Aangezien de aandachtsspanne van kijkers steeds korter wordt, is het belangrijk om je video flitsend en spannend te houden. Het tempo mag redelijk hoog liggen. Immers wil je dat de kijker blijft kijken: hoe langer de kijktijd, hoe hoger je score voor het algoritme van YouTube. Des te langer de totale kijktijd en het percentage dat is bekeken, des te vaker je video wordt aanbevolen. Hoe meer views! Een trucje om de kijktijd te verhogen, is de video beginnen met een korte preview: een leuk stukje of een aantal stukjes uit de video die pas later in de video te zien zijn. Zo hoop je dat de kijker blijft hangen tot het betreffende stukje. Verder kun je de kijktijd verhogen door audio-effecten en muziek te gebruiken. Let er wel op dat het tempo en de sfeer van de muziek past bij de content. Een traag, zielig muziekje past niet onder een snel, grappig stukje, tenzij je juist een contrast wil creëren. Ook zeker niet onbelangrijk is dat de muziek rechtenvrij moet zijn. Al helemaal als jij geld wil gaan verdienen met je video’s. Via de Audio Library van YouTube kan je gratis duizenden nummers zonder auteursrecht gebruiken.
Montageprogramma’s
Waar monteer je de video in? De meest populaire editprogramma’s voor YouTube zijn toch wel Sony Vegas en Adobe Première Pro. Ik gebruik dan ook beide. De programma’s zijn helaas wel betaald. Een goed montageprogramma is een investering. Van Sony Vegas kan je wel een proefversie van dertig dagen downloaden. Als je veel e-mailadressen hebt, kan je er zo een tijdje gratis tegenaan!
Kill your darlings
Ik begin altijd eerst met ‘spotten’ van het beeldmateriaal. Dit is eigenlijk het bekijken van je opnames. Alle stukjes die niet leuk of onbruikbaar zijn, haal je in deze fase al weg. Je houdt als het goed is nog behoorlijk veel materiaal over. Daar ga je een ruwe montage van maken. Je zet alles achter elkaar en knipt en plakt een eerste versie bij elkaar. Een belangrijk principe gaat zichtbaar worden: kill your darlings. Het betekent eigenlijk dat je in deze fase veel harde keuzes moet maken. Wat blijft er wel in, wat gaat eruit? Ook al vind je alles zo leuk en mooi, je gaat dingen moeten verwijderen of
ideeën moeten aanpassen. Na de ruwe montage kun je aan de slag met muziek, geluidseffecten en visuele effecten tot je een prachtige video hebt liggen.
Hoe krijg je veel views op jouw video?
De video is klaar! Lekker bezig! Maar wat nu? Hoe ga je zorgen dat jouw video opvalt en veel bekeken wordt? Er zijn een aantal dingen die je zelf kan regelen. Ik heb hier voor jou 12 tips om meer views te krijgen en van jouw kanaal een succes te maken.
Een aantrekkelijke thumbnail
Als je YouTube opstart, krijg je honderden video’s aanbevolen op jouw homepagina. Wat bepaalt welke jij als kijker wel of niet aanklikt? Natuurlijk het onderwerp van de video en jouw interesses. Maar je klikt niet iedere video aan die interessant voor jou kan zijn. Een belangrijke factor is de thumbnail: de afbeelding van de video. De thumbnail is de eerste indruk. En zo’n eerste indruk, zoals de naam al zegt, kan je maar één keer maken. Je wil dat de thumbnail aanspreekt en de kijker overtuigt om op de video te klikken. Kies daarom voor een leuk, grappig, spannend of opmerkelijk moment uit je video. Maak in ieder geval in één ogenblik duidelijk waar de video over gaat. Tenzij je bewust vraagtekens bij de kijker wil creëren. Dat kan ook goed werken! Uit onderzoek is tevens gebleken dat tekst in de thumbnail goed werkt. Niet een heel dagboek, maar gewoon één tot drie woorden. De best scorende video’s hebben tekst in de afbeelding als een toevoeging aan de titel. Daarmee komen we bij het volgende punt: de titel.
Een leuke of spannende titel
De titel moet niet alleen de kijker aanspreken, maar is ook belangrijk voor jouw vindbaarheid. Als je een video maakt over de beste hints naar de Mol, moeten de woorden ‘hints’ en ‘mol’ terugkomen in de titel. De titel bevat vrijwel altijd jouw hoofdonderwerp of een leuk moment uit de video. Kan je een misleidende titel kiezen? Ja, dat kan. Als ik een video maak over het eindexamen Wiskunde B kan ik daar als titel ‘IK KREEG HET NUMMER VAN DEZE KNAPPE MEID!’ bij zetten. Even naast dat niemand zou geloven dat ik een nummer kan fiksen, heeft dit op langere termijn geen enkele zin. Clickbait – of op zijn Nederlands gezegd: klikaas – kan het aantal views wel verhogen, maar zorgt niet voor betrokkenheid. Je verliest het vertrouwen van je kijkers. Je creëert geen trouwe groep volgers, maar zorgt enkel voor tijdelijk meer clicks. Natuurlijk kan je qua clickbait wel een tussenweg proberen te vinden. Daar weet ik overigens alles van..
Een goed opgebouwde beschrijving
Jouw video op YouTube bevat altijd een beschrijving. Deze kan je naar mijn mening het beste als volgt opbouwen:
In twee à drie zinnen waar je video over gaat
Een link om te abonneren
Eventueel een langere, uitgebreide beschrijving
Eventuele credits
Linkjes naar afspeellijsten en sociale media
Je kan een standaard beschrijving in het dashboard van YouTube invullen, zodat je deze niet iedere video opnieuw hoeft te maken. Bij iedere video wordt dan automatisch de beschrijving geplaatst. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, zijn specifieke aanpassingen. De linkjes kun je lekker laten staan.
Relevante tags
In het dashboard van YouTube kan je iedere video een aantal tags meegeven. Dit zijn keywords die jouw video beschrijven en waar je graag op gevonden wil worden. Deze keywords laat je terugkomen in de titel en beschrijving voor een optimaal
resultaat. Een echte aanrader vind ik de plugin VidIQ, die je gratis kan downloaden. Deze toont als het ware jouw SEO score voor de video. Bovendien kan je met VidIQ de tags zien van iedere video op YouTube. Ben jij benieuwd welke tags een Dylan Haegens of MeisjeDjamila heeft gebruikt? Dan kan je dat dus zien! Door vergelijkbare video’s op te zoeken, kun je inspiratie opdoen voor de tags van jouw video.
Linkbuilding
Om veel views te genereren, is het zeer belangrijk dat je video veel gedeeld wordt. Wat je zelf kan doen is je video zoveel mogelijk delen op bijvoorbeeld je eigen Instagram. En vraag in vriendengroepen en aan familie of mensen het ook willen delen. Hoe meer views van buiten YouTube komen, hoe belangrijker YouTube de video gaat vinden. Ieder linkje naar jouw video op een andere site dan YouTube, is goed voor jouw vindbaarheid. Als je veel traffic krijgt, vanuit bijvoorbeeld Instagram, pikt YouTube dit op. Als jouw video vaak wordt aangeklikt op andere websites, denkt het algoritme: ‘Dat moet wel een goede video zijn!’ De video wordt dan vaker aanbevolen op de homepagina, wat nog meer views genereert.
Aansporen tot liken, reageren en abonneren
Het aantal likes en reacties speelt natuurlijk ook een grote rol. Het is niet voor niets dat vrijwel iedere YouTuber en vlogger meermaals vraagt om de video te liken. En om te abonneren op het kanaal, als je dat nog niet hebt gedaan. Om gek van te worden! Maar het helpt wel. Het aantal reacties kan je verhogen door een vraag te stellen aan de kijkers. Of door ze de mogelijkheid te geven om vragen aan jou te stellen. Je zorgt meteen voor interactie, wat ontzettend belangrijk is bij het creëren van een trouwe groep volgers. Net als bij een sociale relatie, wil je een band opbouwen met de kijkers: een parasociale relatie. Het zou je misschien verbazen, maar een parasociale relatie kan minstens net zo sterk zijn als een echte, sociale relatie. Ook al kent de kijker jou niet echt, hij heeft wel het idee jou te kennen. En net als bij een sociale relatie wordt de band sterker naarmate hij meer tijd met je doorbrengt. Hoe vaker je upload, hoe sterker de band met de kijkers dus kan worden. Mits – en dan spreek ik even vanuit mijn eigen ervaring – er niet te veel tijd tussen zit. Geen maanden niets uploaden dus.
Consistentie
Het is dus oh zo belangrijk: consistentie. Niet alleen voor de kijker, maar ook voor het algoritme van YouTube. Als je langere tijd op vaste dagen op een vast tijdslot upload, worden je video’s beter aanbevolen. Door consistent te blijven uploaden, blijf je op het netvlies en blijf je relevant. Zorg voor een ritme en een uploadschema dat jij kan bijhouden. Het heeft geen zin om drie weken alles te geven en vervolgens twee weken niets meer te kunnen uploaden. Het is een lange termijnproject.
Afspeellijsten
Plaats vergelijkbare content of een serie in afspeellijsten. Deze kun je op de homepagina van jouw kanaal zetten. Ook kun je linkjes naar de afspeellijsten in de beschrijving van al je video’s zetten. Als iemand de video leuk vond, ziet hij graag meer van dit soort content!
Speel in op trends
Een goede manier om als beginnende vlogger of YouTuber op te vallen in de massa is de volgende: inspelen op wat speelt in de wereld. Vaak zie je dat YouTubers reageren op populaire video’s, iets aanhalen in hun vlog of een parodie maken op een nummer dat trending is. Mijn meest bekeken video’s zijn parodieën op populaire nummers. Ook grotere YouTubers bij de video’s betrekken is een waardevolle methode gebleken. Dit kan op meerdere manieren:
Samen met een andere YouTuber een video maken
Reageren op een video van een andere YouTuber
Nieuws en roddels bespreken in YouTube Nederland. Denk bijvoorbeeld aan King Alert.
Een parodie of ‘disstrack’ maken
Challenges als: zoveel mogelijk bekende YouTubers een boks geven
Interactie
Ik heb het zojuist al even laten vallen, maar interactie met jouw doelgroep en fanbase is ontzettend belangrijk. Het moet geen eenrichtingsverkeer worden: kijkers kijken naar jou, maar willen zelf ook graag gezien worden. Dit kan door:
Vragen van kijkers beantwoorden en zelf vragen aan de kijkers stellen
Opdrachten van kijkers uitvoeren
Kijkers invloed laten hebben op jouw content (bijvoorbeeld aan de hand van een poll)
Een give-away houden
Een livestream organiseren
Reageren op reacties en hartjes geven
Communiceer met je fanbase, bijvoorbeeld via een platform als Discord
Volg je eigen weg
De één vindt jou te hard praten, de ander te zacht. Iedereen heeft een mening en het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden. Het heeft dus geen zin om jezelf aan te passen en proberen te voldoen aan verwachtingen van anderen. Je kan dus net zo goed je eigen ding doen! Ik wil overigens niet zeggen dat je helemaal niets van reacties moet aantrekken, maar neem niet alles aan als waarheid. Je zal moeten accepteren dat niet iedereen jouw video’s leuk vindt. Dat gaat gewoon niet. Trek je vooral niets aan van haatreacties. Geloof in jezelf en jouw eigen krachten. Haters blijven haters.
Het is geen sprint, maar een marathon
Het belangrijkste: geef niet op. Het is geen sprint, maar een marathon. Verwacht niet dat je meteen viraal gaat. Het kost tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Zolang je maar plezier houdt in het maken van vlogs en video’s! Dan kom je er wel.
Tot slot nog een aantal bonustips:
Je leert door te kijken. Kijk eens naar video’s van andere YouTubers en let op hun lichaamstaal, houding en hoe zij de video’s opbouwen. Zoals ik eerder zei, moet je geen andere YouTubers na gaan doen, maar je kan wel het nodige leren door af te kijken.
Bereidt jezelf voor. Bedenk vooraf wat je in de video’s wil gaan doen. En zorg bijvoorbeeld dat de accu volledig is opgeladen..
Maak een leuke, spontane kanaaltrailer. Spreek direct tot jouw doelgroep. Of stel een populaire of nieuwe video in als trailer. Laat in ieder geval zien wat mensen op jouw kanaal kunnen verwachten en waar jij voor staat.
Inmiddels heb ik kramp van het typen, maar ik hoop dat je het nodige geleerd hebt. Als je tot hier hebt gelezen, geeft het aan dat je graag dit avontuur aangaat en doorzettingsvermogen hebt om te komen waar je wil komen. Ik weet dan ook zeker dat het jou gaat lukken! Volg de bovenstaande tips en blijf vooral plezier houden en geloven in jezelf. Heb je nog vragen, opmerkingen of andere tips, deel het dan zeker even met mij en de andere lezers, die net als jij hun dromen achterna willen gaan. “Geen droom is te groot, denk niet te klein. Doe wat je wil en wees wie je wil zijn.”
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok
Hoe word je een grote Youtuber? Tips voor vloggen
Vloggen is ontzettend populair en iedereen kan het. Jij ook! Maar hoe word je nu een grote vlogger of YouTuber? Hoe val je op in die grote massa aan creators? Waar begin je, wat heb je nodig, en hoe zorg je dat jouw video’s veel bekeken worden? In deze guide neem ik, Siem, jou mee in de wereld van vloggers en YouTubers. Ik geef je de nodige tips om ‘groot’ te worden op YouTube, of dat nu is met jouw vlogs of met andere content. Zo heb ik onder andere de 4 P’s voor jou: vier belangrijke stappen voor een succesvol kanaal.
Vlogger?
Ik loop door een grote gele supermarkt, waarvan de slogan begint met ‘Hallo’. Ja, weet je welke supermarktketen ik bedoel? Nee, niet de kruidvat. Hoe dan ook, terwijl ik langs een oude dame probeer te glippen, die het gangpad volledig blokkeert, hoor ik achter mij een jongen roepen: “Siem! Jij bent toch die vlogger?!”. Natuurlijk ben ik vereerd dat ik word herkend, maar tegelijkertijd denk ik: “Vlogger? Sinds wanneer ben ik een vlogger?”.. Nog altijd is ‘vloggen’ een wat verwarrend begrip, zeker voor de ouderen (lees: boomers) onder ons. Als een soort wandelende Wikipediapagina zal ik het begrip ‘vloggen’ proberen toe te lichten:
Vloggen is het nieuwe bloggen. In plaats van teksten schrijven, kan je de kijker visueel meenemen in jouw wereld. Je geeft een persoonlijk kijkje in jouw leven. Een vlog kan dan ook het beste worden beschreven als ‘een video blog’ of ‘een visueel dagboek’. Vloggen is ontzettend populair geworden, zeker onder de jongere doelgroep. Onder meer door grote voorbeelden op YouTube als Enzo Knol. Om een ander voorbeeld te noemen: Dylan Haegens. En om meteen met de deur in huis te vallen: dat is geen vlogger! Dylan Haegens zou je het beste kunnen beschrijven met ‘YouTuber’. Of met een term waar ik zelf een hekel aan heb: influencer. Daar een andere keer meer over. Of gewoon helemaal niet..
Het verschil tussen een vlogger en YouTuber
Hoe dan ook, het verschil zit hem in de content. Als vlogger neem je de camera mee op pad. Met jouw mobiel of compactcamera film je, vaak uit de hand, alles wat je meemaakt. Je praat tegen de kijkers, of nou ja, tegen de camera, en geeft de video een persoonlijke lading. Het is eigenlijk een vorm van reality tv, waar zo min mogelijk enscenering aan te pas komt. In tegenstelling tot video’s van bijvoorbeeld Dylan Haegens, gaat er geen preproductie aan vooraf. Denk aan scenarioschrijven en het regelen van cast en locaties. Is vloggen dan per definitie makkelijker? Zeker niet! Er gaat minder denkwerk en voorbereiding aan vooraf en ook de productiefase is een stuk eenvoudiger. Maar het maken van een leuke, interessante vlog is een vak apart.
Niet alleen door voorbeelden, maar vooral ook door de ontwikkelingen in techniek is vloggen en ‘YouTuben’ zo populair geworden. Tegenwoordig heeft iedereen beschikking over een camera: de smartphone. Het maken van video’s is laagdrempelig geworden. Je hoeft geen ontzettend grote en dure camera te hebben om mooie content te kunnen maken. Door bedrijven als Ulanzi zijn de mogelijkheden van videografie met de smartphone oneindig geworden. Iedereen, van beginner en hobbyist tot professional, kan ‘professionele’ content produceren. En op een platform als YouTube kan die content vervolgens gratis gedistribueerd worden. We zijn ons eigen omroepstation geworden en hebben grote artistieke vrijheid. Er is geen televisiebaas die ons vertelt dat ons idee niet leuk genoeg is. Dat is precies waarom YouTube zo’n succes is. Iedereen, van jong tot oud, kan de kijkers bereiken met eigen, creatieve content. Kijk bijvoorbeeld naar de video hieronder van Opa Gerrit, een echte hit op TikTok en Youtube.
Dit is natuurlijk hartstikke mooi, maar brengt wel meteen een uitdaging met zich mee. Iedereen kan vloggen en op ieder moment de markt toetreden. Het aanbod op platforms als YouTube is dan ook massaal. Het totaal aantal Nederlandse YouTube- gebruikers is eind vorig jaar toegenomen tot 9,1 miljoen. Van deze gebruikers zit maar liefst 2,8 miljoen dagelijks op YouTube. Het aantal gebruikers blijft groeien, met name onder de jongeren. Het aantal Nederlandse kanalen is volgens YouTube Kanalenzoeker op dit moment ruim 57.000. YouTube is na Google dan ook de grootste online zoekmachine ter wereld. Hoe ga jij als (beginnende) vlogger opvallen in de massa aan videomakers? Kun je nu nog wel groot worden op een platform als YouTube? Hoe bereik je jouw doelgroep? En misschien wel het allerbelangrijkste: Waarom zouden mensen naar jou moeten kijken, en niet naar een andere vlogger? Lastige vragen, waar je zeker over na moet denken. Voordat ik je help om deze vragen te beantwoorden en je tips geef om groot te worden op YouTube, moeten we bij het begin beginnen. Immers kunnen we niet beginnen bij het einde..
Vloggen: wat heb je nodig?
Vanzelfsprekend heb je een camera nodig. Dit kan een compactcamera zijn, maar ook de camera van jouw smartphone! Ik film zelf met de Canon EOS 200D. Een heerlijke spiegelreflexcamera met auto-focus en een draaibaar beeldscherm, zodat ik mezelf kan zien. Overigens is het dan wel belangrijk om in de lens te blijven kijken en niet naar mezelf op het schermpje, hoe leuk dat ook is. Verder heb ik een statief, een richtmicrofoon, een studiomicrofoon, een set softbox lampen en een green screen. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat je goed te zien én te verstaan bent. Zoals ik altijd heb geleerd: audio is minstens zo belangrijk als het beeld. Het belang van audio wordt eigenlijk vaak vergeten. Als in een video gepraat wordt, maar het is niet te verstaan, kunnen we er haast niet naar kijken. Andersom, kunnen we zonder beeld nog het nodige meekrijgen. Niet voor niets zijn podcasts zo populair! Een microfoon is dus zeker geen overbodige luxe. Als je gaat filmen of vloggen met je smartphone, zorg dan ook voor een statief of selfiestick. Ideaal is een statief en selfiestick in één. Zo kan je stabiele beelden maken uit de hand én van een afstand. Wanneer je van plan bent om niet alleen buiten te vloggen, maar ook binnen content op te nemen, wil je zorgen voor goede belichting. Een populaire term binnen de belichting is driepuntsbelichting, een techniek met drie lichtbronnen: key-, fill- en backlight. Dit houdt simpel gezegd in dat je een lamp voor je, achter je, en naast je plaatst. Zo ben je goed belicht, maar kom je ook los van de achtergrond. Als jouw kamer een raam heeft, kan je deze goed gebruiken als keylight: het hoofdlicht van voren.
De ultieme set voor vloggers en YouTubers
Ben je op zoek naar apparatuur om jouw video’s of vlogs te maken? Of wil je jouw content naar een hoger niveau brengen? Het merk Ulanzi heeft een groot assortiment aan producten waarmee je professionele content kan maken. En dat met jouw smartphone! Een aanrader is bijvoorbeeld de Ulanzi vlog kit. Je hebt meteen alles wat je nodig hebt. De set bestaat uit een statief, een telefoonhouder en een microfoon. De telefoonhouder bevestig je gemakkelijk op de statief, waardoor je uit de hand én van een afstand kan filmen.
Bekijk hier alle Ulanzi producten!
Camerastandpunt, -afstand en kader
We hebben het licht al even behandeld, maar hoe zet je de camera neer? Of hoe houd je de camera vast? In het geval van vloggen film je jezelf uit de hand. Vaak ligt het shot iets boven ooghoogte. Wat ik vaak zie gebeuren, is dat vloggers zichzelf te allen tijde centraal zetten in het shot. Ik ben van mening dat je hier het beste in kan afwisselen. Geef de omgeving en anderen in de video ook ruimte. Je hoeft niet altijd het ‘hoofdonderwerp’ te zijn. Daarnaast is het leuk om niet alleen jezelf te filmen, maar ook te filmen vanuit jouw oogpunt. Dit heet een ‘point-of-view’. Film in plaats van jezelf juist eens de dingen die jij ziet. Je kan erbij praten, maar je kan ook tijdens de montage een voice-over inspreken. Ik vind het zelf fijn om altijd shots van de omgeving te maken. Zowel wide als close, waar ik zo op terugkom. Deze shots kan ik dan gebruiken als B-roll: materiaal dat je gebruikt om te combineren met je hoofdshots. Ik gebruik het vaak om scenewisselingen te overbruggen en knipjes minder opvallend te maken. Het is minder van toepassing bij vloggen, maar bij de meeste video’s wil je wisselen in camera-afstand en standpunt. Je kan bijvoorbeeld wisselen tussen een mediumshot en een close-up. Zelf doe ik dit voornamelijk in de montage. Ik monteer veel zooms in de video’s: vanuit een medium zoomt het shot in tot een close. Of andersom. Binnen de filmindustrie onderscheiden we een aantal camerashots, van grote afstand tot aan dichtbij genomen:
De 4 P’s voor een succesvol kanaal
Je hebt inmiddels een camera, de audio is goed te verstaan en de belichting is goed. Jouw avontuur kan gaan beginnen! Maar voordat we het gaan hebben over views genereren op YouTube, heb ik voor jou mijn zelfbedachte 4 P’s. Vier ontzettend belangrijke punten voor een succesvol kanaal:
De grootste Nederlandstalige YouTube kanalen
Voordat we verder gaan, is het wel interessant om te zien wie de grootste YouTubers zijn en wat voor soort content ze maken. Wat valt je op aan deze lijst?
Mij valt op dat de YouTubers een duidelijke keuze hebben gemaakt voor de soort content. Heel makkelijk gezegd is het een keuze tussen kwaliteit en kwantiteit. Dat wil niet zeggen dat een gamingvideo of reactievideo geen kwaliteit is, maar dat het voornaamste doel ligt op veel kunnen uploaden. Er gaat aan een gamingvideo geen grote preproductie vooraf, waardoor het mogelijk is om meerdere video’s per week te uploaden. Het valt mij tot slot op dat de verhouding tussen kwaliteit en kwantiteit redelijk verdeeld is in deze top tien. Het één is niet beter dan het ander. Probeer een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit te vinden.
Wat willen mensen zien?
Een overeenkomst tussen de grootste YouTube kanalen is dat de video’s vrij lang zijn. Onder de kijkers is immers vooral vraag naar langere video’s, tussen de acht en vijftien minuten. Tegenwoordig is het aantal views op een video immers geen indicatie meer voor de kwaliteit en dus een hoge ranking, maar gaat het om de kijktijd. Hoe langer een video bekeken wordt, hoe beter deze wordt aanbevolen. En dus heeft de laatste jaren een duidelijke toename in de lengte van video’s plaatsgevonden. En natuurlijk ook omdat er pas vanaf acht minuten, voorheen tien minuten, advertenties tussen de video’s geplaatst kunnen worden. Ja, het gaat ook in deze branche om knaken. De gemiddelde lengte steeg van drie minuten in 2010 naar bijna vijftien minuten in 2018. Het aanbod aan vlogs en gamingvideo’s is groot, maar tegelijkertijd is er grote behoefte aan kwalitatieve producties. Denk aan een StukTV en Dylan Haegens. Mede door toetreden van televisiezenders en omroepen verschuift YouTube steeds meer van een platform waar laagdrempelig content gemaakt kan worden naar een platform met professionele makers en televisiestations. Adverteerders gaan hier een nog grotere rol spelen. Het is overigens niet vreemd dat omroepen steeds meer actief worden op YouTube, aangezien de jongere doelgroep hier te bereiken is. Net als op een platform als TikTok. Wij jongeren, ja ik reken mezelf nog tot de jongeren, kijken weinig reguliere televisie meer.
Het monteren van jouw video
Je hebt inmiddels een leuke, persoonlijke vlog of een originele video opgenomen. De productiefase is voorbij en de postproductie kan beginnen: de video moet gemonteerd worden. Tijdens het editen komt je video echt tot leven. In deze fase ga je de werkelijkheid manipuleren. Stukjes die niet goed gingen, versprekingen en saaie stukken, kan je gewoon wegknippen. Aangezien de aandachtsspanne van kijkers steeds korter wordt, is het belangrijk om je video flitsend en spannend te houden. Het tempo mag redelijk hoog liggen. Immers wil je dat de kijker blijft kijken: hoe langer de kijktijd, hoe hoger je score voor het algoritme van YouTube. Des te langer de totale kijktijd en het percentage dat is bekeken, des te vaker je video wordt aanbevolen. Hoe meer views! Een trucje om de kijktijd te verhogen, is de video beginnen met een korte preview: een leuk stukje of een aantal stukjes uit de video die pas later in de video te zien zijn. Zo hoop je dat de kijker blijft hangen tot het betreffende stukje. Verder kun je de kijktijd verhogen door audio-effecten en muziek te gebruiken. Let er wel op dat het tempo en de sfeer van de muziek past bij de content. Een traag, zielig muziekje past niet onder een snel, grappig stukje, tenzij je juist een contrast wil creëren. Ook zeker niet onbelangrijk is dat de muziek rechtenvrij moet zijn. Al helemaal als jij geld wil gaan verdienen met je video’s. Via de Audio Library van YouTube kan je gratis duizenden nummers zonder auteursrecht gebruiken.
Montageprogramma’s
Waar monteer je de video in? De meest populaire editprogramma’s voor YouTube zijn toch wel Sony Vegas en Adobe Première Pro. Ik gebruik dan ook beide. De programma’s zijn helaas wel betaald. Een goed montageprogramma is een investering. Van Sony Vegas kan je wel een proefversie van dertig dagen downloaden. Als je veel e-mailadressen hebt, kan je er zo een tijdje gratis tegenaan!
Kill your darlings
Ik begin altijd eerst met ‘spotten’ van het beeldmateriaal. Dit is eigenlijk het bekijken van je opnames. Alle stukjes die niet leuk of onbruikbaar zijn, haal je in deze fase al weg. Je houdt als het goed is nog behoorlijk veel materiaal over. Daar ga je een ruwe montage van maken. Je zet alles achter elkaar en knipt en plakt een eerste versie bij elkaar. Een belangrijk principe gaat zichtbaar worden: kill your darlings. Het betekent eigenlijk dat je in deze fase veel harde keuzes moet maken. Wat blijft er wel in, wat gaat eruit? Ook al vind je alles zo leuk en mooi, je gaat dingen moeten verwijderen of
ideeën moeten aanpassen. Na de ruwe montage kun je aan de slag met muziek, geluidseffecten en visuele effecten tot je een prachtige video hebt liggen.
Hoe krijg je veel views op jouw video?
De video is klaar! Lekker bezig! Maar wat nu? Hoe ga je zorgen dat jouw video opvalt en veel bekeken wordt? Er zijn een aantal dingen die je zelf kan regelen. Ik heb hier voor jou 12 tips om meer views te krijgen en van jouw kanaal een succes te maken.
Als je YouTube opstart, krijg je honderden video’s aanbevolen op jouw homepagina. Wat bepaalt welke jij als kijker wel of niet aanklikt? Natuurlijk het onderwerp van de video en jouw interesses. Maar je klikt niet iedere video aan die interessant voor jou kan zijn. Een belangrijke factor is de thumbnail: de afbeelding van de video. De thumbnail is de eerste indruk. En zo’n eerste indruk, zoals de naam al zegt, kan je maar één keer maken. Je wil dat de thumbnail aanspreekt en de kijker overtuigt om op de video te klikken. Kies daarom voor een leuk, grappig, spannend of opmerkelijk moment uit je video. Maak in ieder geval in één ogenblik duidelijk waar de video over gaat. Tenzij je bewust vraagtekens bij de kijker wil creëren. Dat kan ook goed werken! Uit onderzoek is tevens gebleken dat tekst in de thumbnail goed werkt. Niet een heel dagboek, maar gewoon één tot drie woorden. De best scorende video’s hebben tekst in de afbeelding als een toevoeging aan de titel. Daarmee komen we bij het volgende punt: de titel.
De titel moet niet alleen de kijker aanspreken, maar is ook belangrijk voor jouw vindbaarheid. Als je een video maakt over de beste hints naar de Mol, moeten de woorden ‘hints’ en ‘mol’ terugkomen in de titel. De titel bevat vrijwel altijd jouw hoofdonderwerp of een leuk moment uit de video. Kan je een misleidende titel kiezen? Ja, dat kan. Als ik een video maak over het eindexamen Wiskunde B kan ik daar als titel ‘IK KREEG HET NUMMER VAN DEZE KNAPPE MEID!’ bij zetten. Even naast dat niemand zou geloven dat ik een nummer kan fiksen, heeft dit op langere termijn geen enkele zin. Clickbait – of op zijn Nederlands gezegd: klikaas – kan het aantal views wel verhogen, maar zorgt niet voor betrokkenheid. Je verliest het vertrouwen van je kijkers. Je creëert geen trouwe groep volgers, maar zorgt enkel voor tijdelijk meer clicks. Natuurlijk kan je qua clickbait wel een tussenweg proberen te vinden. Daar weet ik overigens alles van..
Jouw video op YouTube bevat altijd een beschrijving. Deze kan je naar mijn mening het beste als volgt opbouwen:
Je kan een standaard beschrijving in het dashboard van YouTube invullen, zodat je deze niet iedere video opnieuw hoeft te maken. Bij iedere video wordt dan automatisch de beschrijving geplaatst. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, zijn specifieke aanpassingen. De linkjes kun je lekker laten staan.
In het dashboard van YouTube kan je iedere video een aantal tags meegeven. Dit zijn keywords die jouw video beschrijven en waar je graag op gevonden wil worden. Deze keywords laat je terugkomen in de titel en beschrijving voor een optimaal
resultaat. Een echte aanrader vind ik de plugin VidIQ, die je gratis kan downloaden. Deze toont als het ware jouw SEO score voor de video. Bovendien kan je met VidIQ de tags zien van iedere video op YouTube. Ben jij benieuwd welke tags een Dylan Haegens of MeisjeDjamila heeft gebruikt? Dan kan je dat dus zien! Door vergelijkbare video’s op te zoeken, kun je inspiratie opdoen voor de tags van jouw video.
Om veel views te genereren, is het zeer belangrijk dat je video veel gedeeld wordt. Wat je zelf kan doen is je video zoveel mogelijk delen op bijvoorbeeld je eigen Instagram. En vraag in vriendengroepen en aan familie of mensen het ook willen delen. Hoe meer views van buiten YouTube komen, hoe belangrijker YouTube de video gaat vinden. Ieder linkje naar jouw video op een andere site dan YouTube, is goed voor jouw vindbaarheid. Als je veel traffic krijgt, vanuit bijvoorbeeld Instagram, pikt YouTube dit op. Als jouw video vaak wordt aangeklikt op andere websites, denkt het algoritme: ‘Dat moet wel een goede video zijn!’ De video wordt dan vaker aanbevolen op de homepagina, wat nog meer views genereert.
Het aantal likes en reacties speelt natuurlijk ook een grote rol. Het is niet voor niets dat vrijwel iedere YouTuber en vlogger meermaals vraagt om de video te liken. En om te abonneren op het kanaal, als je dat nog niet hebt gedaan. Om gek van te worden! Maar het helpt wel. Het aantal reacties kan je verhogen door een vraag te stellen aan de kijkers. Of door ze de mogelijkheid te geven om vragen aan jou te stellen. Je zorgt meteen voor interactie, wat ontzettend belangrijk is bij het creëren van een trouwe groep volgers. Net als bij een sociale relatie, wil je een band opbouwen met de kijkers: een parasociale relatie. Het zou je misschien verbazen, maar een parasociale relatie kan minstens net zo sterk zijn als een echte, sociale relatie. Ook al kent de kijker jou niet echt, hij heeft wel het idee jou te kennen. En net als bij een sociale relatie wordt de band sterker naarmate hij meer tijd met je doorbrengt. Hoe vaker je upload, hoe sterker de band met de kijkers dus kan worden. Mits – en dan spreek ik even vanuit mijn eigen ervaring – er niet te veel tijd tussen zit. Geen maanden niets uploaden dus.
Het is dus oh zo belangrijk: consistentie. Niet alleen voor de kijker, maar ook voor het algoritme van YouTube. Als je langere tijd op vaste dagen op een vast tijdslot upload, worden je video’s beter aanbevolen. Door consistent te blijven uploaden, blijf je op het netvlies en blijf je relevant. Zorg voor een ritme en een uploadschema dat jij kan bijhouden. Het heeft geen zin om drie weken alles te geven en vervolgens twee weken niets meer te kunnen uploaden. Het is een lange termijnproject.
Plaats vergelijkbare content of een serie in afspeellijsten. Deze kun je op de homepagina van jouw kanaal zetten. Ook kun je linkjes naar de afspeellijsten in de beschrijving van al je video’s zetten. Als iemand de video leuk vond, ziet hij graag meer van dit soort content!
Een goede manier om als beginnende vlogger of YouTuber op te vallen in de massa is de volgende: inspelen op wat speelt in de wereld. Vaak zie je dat YouTubers reageren op populaire video’s, iets aanhalen in hun vlog of een parodie maken op een nummer dat trending is. Mijn meest bekeken video’s zijn parodieën op populaire nummers. Ook grotere YouTubers bij de video’s betrekken is een waardevolle methode gebleken. Dit kan op meerdere manieren:
Ik heb het zojuist al even laten vallen, maar interactie met jouw doelgroep en fanbase is ontzettend belangrijk. Het moet geen eenrichtingsverkeer worden: kijkers kijken naar jou, maar willen zelf ook graag gezien worden. Dit kan door:
De één vindt jou te hard praten, de ander te zacht. Iedereen heeft een mening en het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden. Het heeft dus geen zin om jezelf aan te passen en proberen te voldoen aan verwachtingen van anderen. Je kan dus net zo goed je eigen ding doen! Ik wil overigens niet zeggen dat je helemaal niets van reacties moet aantrekken, maar neem niet alles aan als waarheid. Je zal moeten accepteren dat niet iedereen jouw video’s leuk vindt. Dat gaat gewoon niet. Trek je vooral niets aan van haatreacties. Geloof in jezelf en jouw eigen krachten. Haters blijven haters.
Het belangrijkste: geef niet op. Het is geen sprint, maar een marathon. Verwacht niet dat je meteen viraal gaat. Het kost tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Zolang je maar plezier houdt in het maken van vlogs en video’s! Dan kom je er wel.
Tot slot nog een aantal bonustips:
Inmiddels heb ik kramp van het typen, maar ik hoop dat je het nodige geleerd hebt. Als je tot hier hebt gelezen, geeft het aan dat je graag dit avontuur aangaat en doorzettingsvermogen hebt om te komen waar je wil komen. Ik weet dan ook zeker dat het jou gaat lukken! Volg de bovenstaande tips en blijf vooral plezier houden en geloven in jezelf. Heb je nog vragen, opmerkingen of andere tips, deel het dan zeker even met mij en de andere lezers, die net als jij hun dromen achterna willen gaan. “Geen droom is te groot, denk niet te klein. Doe wat je wil en wees wie je wil zijn.”
Geschreven door Siem van Eek
Youtube 60K subscribers
TikTok 160k Volgers